Blog
Kvaliteta vode ili kako prepoznati dobru vodu za piće?
Kvaliteta vode ovisi o mnogobrojnim čimbenicima. Što se ispituje u laboratoriju i kakva treba biti zdravstveno ispravna voda? Pročitaj blog.
Kvaliteta vode za piće u Hrvatskoj propisana je Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (N.N. RH, br. 46/94), koji je usuglašen s istovrsnim pravilnicima Europske unije. Kakva treba biti zdravstveno ispravna voda određuju:
- Zakon o vodi za ljudsku potrošnju
- Pravilnik o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe.
Prema Pravilniku zdravstveno ispravna voda za piće ne sadrži:
- mikroorganizme
- parazite i njihove razvojne oblike
- štetne tvari.
Kvaliteta vode u prirodi
Znate li da u prirodi ne postoji idealno čista voda? Na njezinu kvalitetu utječu sastav i onečišćenje tla.
Poplave, potresi, izlijevanje nafte, benzina te ostalih štetnih kemikalija dovode do zamućenja i zagađenja vode. Kontaminirana je voda opasna po zdravlje jer sadrži otrovne sastojke: lijekove, pesticide, benzin, fluoride, azbest, olovo, nitrate, radioaktivne tvari... Znate li da je do sada utvrđeno više od 800 nečistoća u vodi?
Ni kiša više nije kao nekada. Upija atmosfersko onečišćenje. Takva kiša ima pH od 4 do 4,5. To je tzv. kisela kiša jer ima višu kiselost od vode iz prirodnih izvora.
Analiza vode za piće - kvaliteta vode
Tijekom analize vode za piće provjeravaju se i ispituju:
- organoleptičke i fizikalno-kemijske osobine vode: boja, pH, mutnoća, miris, okus, temperatura i elektrovodljivost
- kemijske osobine vode: tvrdoća, kalcij, magnezij, kalij, litij, natrij, nitrat, nitrit, amonijak, fluorid, klorid, sulfat, oksidativnost, detergenti, mineralna ulja, masti i ulja, otopljeni plinovi u vodi, slobodni zaostali klor…
- bakteriološke osobine vode: virusi u vodi, aerobne mezofilne bakterije, fekalne koliformne bakterije, fekalni streptokoki…
- otrovne tvari: olovo, pesticidi, živa, sumporovodik, bakar, cink, aluminij, arsen, berilij, cijanidi, kadmij, krom, nikal, selenij, vanadij…
Znate li da se pri određivanju kvalitete vode ispitivači koriste svojim osjetilima kako bi odredili miris, okus, boju, zamućenost i neke druge fizičke osobine? Na temelju skale poznatih standarda određuje se jačina doživljenog mirisa, okusa, boje, zamućenosti ili temperature.
Boja vode
Voda je po svojoj definiciji tekućina bez boje, okusa i mirisa. No, u laboratoriju se ipak može odrediti njezina boja, okus i miris, koji ovise o mnogobrojnim čimbenicima.
Boja vode je fizikalno svojstvo i može biti:
- prava - kada potječe od otopljene tvari
- prividna - može se uklonit filtriranjem.
Boja se odmjerava od oka ili spektrometrijskom analizom koja se temelji na spoznaji da neki kemijski spojevi apsorbiraju svjetlosno zračenje. Ispitivač vode promatra uzorak vode u čistoj staklenoj boci koju drži u rukama okrenut leđima izvoru svjetla. Promatrajući boju, uspoređuje vodu sa standardnim skalama.
Intenzitet obojenja:
- žućkasta voda - bez vezanih željeznih i magnezijevih spojeva
- slabo žućkasta
- žuta
- žućkastosmeđa
- smeđa
- žućkastozelena
Miris vode
Još jedno važno obilježje vode je miris. Voda može imati miris koji se razvija ovisno o otopljenim hlapljivim tvarima. Miris prirodne vode dolazi od sumporovodika i zemlje.
Struka klasificira mirise vode:
- zemljani
- pljesnivi
- truležasti
- riblji
- kemijski (miris sumpornih tvari, klora, mineralnih ulja, amonijaka, klorofenola, katrana…).
Okus vode
Okus vode određuje se samo kod:
- bakteriološki ispravne vode
- kemijski ispravne vode.
Sterilne boce pune se uzorkom vode, ali ne do vrha, da se ne bi namočio čep. Uzorci se moraju početi analizirati unutar 6 sati od uzimanja.
pH ili kiselost vode
Kiselost vode mora biti u granicama od 6,5 do 8. Kada govorimo o optimalnom pH u Hrvatskoj, jedino voda u krškim područjima ima dobru pH vrijednost - oko 7 - zahvaljujući karbonatnim stijenama koje neutraliziraju kiselost. Prirodne vode rijetko imaju optimalnu pH vrijednost. Koliki je pH u prirodnim vodama ovisi o dvama čimbenicima:
- fizikalno-kemijskim
- biološkim.
Stoga, kopnene vode dijelimo na:
- vode s neutralno-alkaličnom reakcijom - 6-10 pH
- vode s kiselom reakcijom - pH manji od 5,0.
Napominjemo da vrijednost pH nije postojana veličina, već se dosta mijenja pa su mjerenja i ispitivanja neophodna.
Točan rezultat mjerenja kiselosti vode dobit ćemo ako mjerimo odmah nakon uzimanja uzorka, što mi u Živoj vodi i radimo prema našem protokolu.
Zamućenje vode
Na zamućenje vode utječu: mulj, pijesak, fina otopljena organska i anorganska tvar, topljive obojene organske tvari, plankton i drugi mikroskopski organizmi.
Stupanj zamućenja definiramo kao:
- prozirno
- jasno
- gotovo jasno
- slabo opalescentno
- opalescentno
- slabo zamućeno
- jako zamućeno.
Temperatura vode
Najveća temperatura vode za piće je 25 °C, a preporučena je oko 15 °C. Voda iz naših galona je rashlađena 5-10 °C i predstavlja pravo osvježenje.
Tvrdoća vode
Nažalost, u Hrvatskoj prevladava tvrda do izuzetno tvrda voda. Zašto takva voda nije preporučljiva za piće? Puna je kamenca jer sadrži visoku razinu kalcija i/ili magnezija („tvrdih“ minerala).
Znanstvenici i nutricionisti preporučuju konzumaciju meke vode kako bi se izbjegao kamenac koji je dugoročno štetan za bubrege. Naša voda Aquaviva izuzetno je meka, lagana i kristalno čista voda bez kamenca.
Salinitet vode
Salinitet je važno svojstvo vode, a zdravstveno ispravna voda treba imati salinitet manji od 0,5 ‰.
Izvrsna kvaliteta vode Aquaviva
Specijalizirani smo za proizvodnju vode za piće.
Isporučujemo:
- vodu u galonima.
Poštujemo stroge norme za postizanje i održavanje najviše kvalitete vode i s ponosom ističemo da imamo tehnološki najbolju vodu na našem tržištu.
Tvrtka Živa voda d.o.o. jedan je od vodećih proizvođača vode za piće u Hrvatskoj i regiji.
Kvaliteta vode - interna kontrola
Proizvodnja i distribucija zdravstveno ispravne i kvalitetne vode lišene štetnih sastojaka naša je glavna zadaća. U službi za kontrolu kvalitete radi stručan tim sastavljen od inženjera prehrambene tehnologije. Kontrola kvalitete provodi se redovito prema strogo propisanom protokolu. Naši stručnjaci uzimaju uzorke vode u punionici u pogonu, a zatim provode ispitivanja u laboratoriju.
Voda Aquaviva je pročišćena voda koja zadovoljava najstrože kriterije kvalitete vode. Obogaćena je i ima uravnotežen pH. U njoj se nalazi izbalansirana količina minerala, soli, kalcija, magnezija i oligoelemenata pa upravo zato ima optimalna organoleptička svojstva. Aquaviva ne sadrži štetne supstance koje često sadrže druge vode u galonima.
Redovitim uzorkovanjem i ispitivanjem kvalitete vode budno pazimo da vam u svakom trenutku možemo isporučiti zdravstveno ispravnu vodu najbolje kvalitete. O našem radu svjedoče i certifikati kvalitete: ISO 9001, HACCP te certifikat HGK Hrvatska kvaliteta za natprosječnu kvalitetu na području Republike Hrvatske.
Aquaviva je voda iznimne kvalitete - kristalno čista i prozirna, meka voda ugodnog okusa.