Blog

Može li se pretjerati s pijenjem vode?

intoksikacija vodom – Blog o vodi - Aquaviva

Intoksikacija vodom može prouzročiti velike zdravstvene probleme. Kakvi su simptomi i kako se liječi hiperhidracija, saznajte u blogu!

Znate li da intoksikacija vodom može biti jednako štetna kao i dehidracija? Mnogi se pitaju kako se tijelo može predozirati čistom vodom. Budući da hiperhidracija ima slične simptome kao i dehidracija te može izazvati ozbiljne posljedice, odlučili smo ovaj blog posvetiti temi prekomjernog pijenja vode.

 

Svaki je organizam jedinstven i ima svoje karakteristike pa se ne može propisati ista optimalna količina vode za sve ljude. Mnogo je faktora koji utječu na optimalan unos vode: dob, spol, koliko smo i kako aktivni tijekom dana, zdravstveno stanje, vremenske prilike, radni uvjeti...

 

Iako nam je svima ušla u uho opća preporuka da je za svaki organizam idealan unos oko 8 čaša vode dnevno, liječnici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, daju drugačije smjernice.

 

Ženama se savjetuje 10, a muškarcima 12 čaša vode dnevno.

 

Vrlo često, u strahu da ne dehidriraju, tijekom ljetnih vrućina ili kod pojačanog bavljenja aktivnostima, ljudi posežu za vodom koju piju u enormnim količinama. Zaboravlja se na dobru staru narodnu poslovicu da ni u čemu ne treba pretjerivati. To isto vrijedi i za vodu. Tijelo ima svoje limite.

Voda jest eliksir života i bez nje ne bi bilo života na Zemlji, ali svjesno uzimanje veće količine vode od onoga što tijelo može apsorbirati šteti općem zdravlju organizma. Ne smijemo pretjerati!

Evo, zašto!

 

Što je intoksikacija vodom i kako nastaje? 

Voda šteti zdravlju ako je popijemo na brzinu u velikim količinama u kratkom vremenu. Dolazi do hiperhidracije (mnogi je nazivaju i hiperhidratacija). U stručnoj literaturi i na portalima možete pronaći sinonime za intoksikaciju vodom - toksemija vodom ili trovanje vodom.

Naši bubrezi imaju definiran kapacitet izlučivanja tekućine putem urina, od pola litre do 1 l/h. Znate li da zdravi bubrezi pri normalnom unosu tekućine, profiltriraju oko 1500 l krvi te proizvedu oko 1,5 l urina?

Ako u bubrege stiže previše tjelesne tekućine, oni ne mogu kvalitetno obavljati svoju funkciju, što znači da ne mogu primiti niti obraditi svu tekućinu, kako bi je putem urina  izbacili iz tijela. Zato se višak tekućine počinje širiti tijelom. Zbog toga stanice natiču, a u teškim slučajevima to može dovesti do zatajenja vitalnih organa. Dolazi do hipotonijske hiperhidracije - povećane količine vode u tijelu koja se ne izlučuje iz njega. To dovodi do hemodilucije, razrjeđenja tjelesnih tekućina unutar i izvan stanica što rezultira nedostatkom svih tvari u tjelesnoj tekućini.

 

Neophodni elektroliti 

Elektroliti su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Natrij, kalij, klorid i magnezij natrijevi su ioni koji igraju važnu ulogu u mnogim staničnim procesima, a kada nedostaju u krvi, ni stanični procesi ne mogu se kvalitetno odvijati.

Natrij je elektrolit koji balansira razinu tekućine unutar i izvan stanica. Kada nastupi intoksikacija vodom, smanjuje se koncentracija elektrolita, među kojima prednjači upravo natrij. Pomanjkanje natrija u organizmu, niska razina u krvi (pada ispod 120 mola/l), naziva se hiponatrijemijom (u govornom jeziku koristi se i termin hiponatremija). Manifestira se kao mučnina, slabost, grčenje mišića, povraćanje ili gubitak apetita. Bez natrija mozak počinje naticati, što zahtijeva hitnu intervenciju liječnika.

 

Tko najčešće griješi i pije previše vode? 

 • neki sportaši - osobito maratonci
 • psihički bolesnici koji pate od psihogene polidipsije - kompulzivno pijenje vode
 • pacijenti koji pate od teške anemije
 • pacijenti s dijagnozom paraneoplastičkog sindroma - prekomjerno lučenje antidiuretskog hormona - vazopresina (ADH), pri čemu bubrezi ne otpuštaju, već zadržavaju vodu
 • narkomani koji uzimaju MDMA (ecstasy) – zbog jakog znojenja i osjećaja vrućine, žeđaju te stalno piju; gube elektrolite kroz znoj i urin
 • roditelji koji tek rođenim bebama ili bebama starim nekoliko mjeseci daju piti vodu

 

Bebe ne mogu podnijeti mnogo vode jer im bubrezi nisu dovoljno razvijeni. Stoga, pedijatri preporučuju majkama da djeci daju isključivo svoje mlijeko.

 

intoksikacija vodom – Blog o vodi - Aquaviva

 

Ekstremna intoksikacija vodom može uzrokovati i smrt 

Nažalost, medicina bilježi i smrtne ishode koje je prouzročila intoksikacija vodom. Wilderness & Environmental Medicine spominje slučaj britanske planinarke (47) iz 2008. godine tijekom obilaska Nacionalnog parka Grand Canyon u SAD-u. Britanka je popila enormne količine vode. Pri povratku je u autobusu pala u nesvijest. Nakon toga, počela je povraćati prozirnu tekućinu te pala u komu. Zbog naticanja mozga umrla je u roku od 24 sata. Budući da je simptome intoksikacije vode teško odmah razabrati jer su slični nekim drugim bolestima, liječnici su prvo posumnjali na kralježnicu.

Mnogi sportaši često griješe i piju prekomjerne količine vode, što za posljedicu može imati koban ishod. Upravo to dogodilo se 2014. godine dvojici mladih sportaša koji su se bavili američkim nogometom.   Walker Wilbanks bio je sedamnaestogodišnji perspektivni nogometaš na pragu svoje karijere, čiji se život ugasio zbog hiponatrijemije, koja je uzrokovala oticanje mozga. Nažalost, mladom nogometašu nije bilo spasa, ali na neki način živi i dalje jer je bio donor bubrega koji je presađen mladoj ženi, Sarah Thornbury. U čast mladiću koji joj je podario novi život nadjenula je svome sinu njegovo ime - Walker Wilbanks Thornbury.

 

Drugi je preminuli nogometaš, također sedamnaestogodišnjak, Zyrees Oliver, prema tvrdnjama očevidaca, popio dva galona vode i dva galona Gatoradea nakon nogometnog treninga kako bi spriječio grčeve u mišićima, što je prouzročilo smrt.

 

Sportaši trebaju piti više vode u odnosu na ljude koji se ne bave sportom, ali ne smiju pretjerivati! Za uspostavljanje ravnoteže natrija i drugih elektrolita, uz vodu mogu piti energetsko piće te pojesti bananu koja je odličan izvor kalija. Nesvjesni što čine svom organizmu, ispijanjem velike količine vode dovode se u stanje opasno po zdravlje, a ponekad i po život. Slučajna intoksikacija tako može prouzročiti: zatajenje bubrega, dijabetes, gastroenteritis (upala sluznice crijeva uzrokovana virusom, bakterijom ili parazitom).

 

Hiponatrijemiju vrlo lako možemo zamijeniti za toplotni udar jer imaju iste simptome: vrućina, glavobolja, razdražljivost, proljev, mučnina, povraćanje. Zato se često i krivo tretira, kao da se liječi dehidracija, čime se situacija samo pogoršava.

 

Intoksikacija vodom – simptomi 

Prvi simptomi intoksikacije vodom mogu se uočiti nakon što osoba popije 5 čaša vode u jednom satu. To su: glavobolja, mučnina i grčevi. Do grčenja mišića dolazi zbog neravnoteže elektrolita i učestalog mokrenja.

Prekomjerna konzumacija vode može imati mnogobrojne nuspojave. Osim blagih simptoma, postoje i teški simptomi.

 

Simptomi intoksikacije vodom mogu biti isti ili slični kao i simptomi dehidracije.

 

Simptomi:

 • glavobolja zbog edema (otekline) mozga
 • mučnina
 • povraćanje
 • konvulzije
 • često mokrenje
 • prozirna mokraća
 • gubitak svijesti
 • grčevi i bolovi 
 • otežano disanje (naročito u ležećem položaju zbog nakupljanja vode u plućima) i zastoj disanja
 • napadaj
 • povišeni krvni tlak
 • nepravilan rad srca
 • otečene ruke i noge
 • zbunjenost
 • dezorijentiranost
 • pomućeno mentalno stanje - psihotične epizode, delirij, psihoze, halucinacije, neprikladno ponašanje
 • umor
 • gubitak svijesti
 • hernijacija moždanog debla
 • koma

Intoksikacija vodom narušava neurološke funkcije te živčanu signalizaciju pa se u ranim fazama manifestira poput psihotične bolesti, što liječnike može odvesti na krivi put i dovesti u zabludu kod postavljanja dijagnoze. Budući da simptomi intoksikacije vodom mogu biti - pomućeno mentalno stanje, delirij, halucinacije, psihoze i slično - liječnici ovo stanje znaju pobrkati s paranoidnom shizofrenijom ili nekim drugim poremećajem.

 

Boja urina odaje pravo stanje stvari 

 

Jeste li tijekom dana popili dovoljno, premalo ili previše vode, možete lako provjeriti po boji urina. Ako je mokraća tamnožute boje, popili ste premalo. Pijte više vode! Ako je urin svijetložute boje, popili ste optimalnu količinu vode. U slučaju da je mokraća prozirna, pretjerali ste s vodom. Stanite s ispijanjem dok se urin ne normalizira! Mokrite li više od 3-4 puta dnevno, što se smatra prosjekom, to je znak da ste unijeli previše tekućine u organizam.

 

intoksikacija vodom – Blog o vodi - Aquaviva

Liječenje hiperhidracije 

 • restrikcija unosa vode
 • uzimanje elektrolita
 • ubrizgavanje slane vode kako bi se smanjilo naticanje stanica i vratilo tijelo u normalno stanje
 • koncentrirane otopine glukoze
 • inzulin po potrebi
 • ispiranje ili ispumpavanje želuca u hitnim stanjima i kad to liječnik procijeni
 • posjesti hiperhidriranu osobu u sjedeći položaju radi lakšeg disanja

 

Kako spriječiti intoksikaciju vodom? 

U svakom slučaju, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti!

 

Ne pijte više vode nego što izlučujete znojenjem! Nažalost, to je lakše reći nego izmjeriti. Preporuka liječnika je - pijte dok ne utažite žeđ. Tada trebate stati.

 

Isto tako, osim optimalnog unosa vode, važno je i kakvu vodu pijete. Kvalitetna voda kao što je Aquaviva pročišćena je i obogaćena svim potrebnim tvarima koji su neophodni organizmu. U Aquavivi se nalazi izbalansirana količina minerala, soli, kalcija, magnezija i oligoelemenata pa upravo zato ima optimalna organoleptička svojstva. Ne pretjerujte s vodom!

 

Pijte umjereno i kvalitetno!

Povratak na vrh