Blog

Pazite li i znate li iz kakve ambalaže pijete vodu?

Plastične boce za vodu izuzetno su praktične jer su izdržljive i ne oštećuju se lako, no plastika je, kao što već i vrapci na grani znaju, štetna za: okoliš, životinje i ljude. Stoga, jako je bitno iz kakve plastične ambalaže pijete vodu ili bilo koju drugu tekućinu te u kakvoj skladištite hranu.

Plastika je materijal koji se sastoji od raznih polimera, pretežno organskih makromolekula kojima se dodaju razni spojevi kako bi poboljšali izdržljivost i stabilnost. Upravo zahvaljujući svojstvu izdržljivosti i višekratnoj upotrebljivosti, plastika je stekla planetarnu popularnost od samih početaka. Ovisno o čvrstoći plastike, proizvode se različiti predmeti: pribor za jelo, štapići za uho, medicinska ambalaža, boce za vodu, mineralnu vodu, gazirane sokove, aparati, dijelovi automobila... Najčešće se koristi za ambalažu hrane i pića jer duže čuva aromu i okus.

 

Činjenica je da više ne možemo zamisliti svakodnevni život bez plastike jer se mnogo predmeta  proizvodi od nje. No, možemo obratiti pozornost na sastav plastike od koje su izrađene boce za vodu i sokove te posude za hranu jer danas postoje i vrste plastike koje nisu štetne za zdravlje ili su manje štetne.

 

 

Što je plastika? 

 

To je grupni naziv za cijeli niz polimernih materijala koji se koriste u gotovo svim industrijama.

 

Prema molekulama od kojih je sačinjena, dijeli se na više vrsta, a prema autorima priručnika Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani, danas se najviše koriste sljedeće vrste:

 • polietilen (PE) - plastomerni materijal s najvećom proizvodnjom i primjenom još od 1933. godine kada je ušao u upotrebu
 • polipropilen (PP) - skupni naziv za izrazito otporne i stabilne spojeve u industriji namještaja, električnoj industriji, industriji automobila, aviona i vlakova, proizvodnji kuhinjskog posuđa i pribora
 • polistiren (PS)
 • polivinil-klorid (PVC)

 

PVC se koristi za izradu posuda za hranu, a na visokoj temperaturi i svjetlu može se početi razgrađivati pa mu se dodaju različiti spojevi kako bi se poboljšala njegova svojstva. S obzirom na to da je uglavnom riječ o spojevima iz skupine ftalata, moramo napomenuti da je riječ o spojevima koji imaju toksična svojstva jer lako migriraju iz posude u hranu ili iz boce u vodu, sok ili vino, preko kojih dospijevaju u ljudski organizam. Nažalost, zbog svojstva migracije danas ih otkrivamo u:

 • tlu
 • zraku
 • vodi

 

Klasifikacija plastike

 

Plastika se klasificira po brojčanim oznakama od 1 do 7 te kraticama. Pod brojem 7 nalaze se višeslojni materijali tj. više vrsta plastične ambalaže, među koje pripada i ambalaža izrađena od tritan kopoliestera, BPA free materijala, kao što su Aquaviva bočice, te polikarbonatna (PC) ambalaža, kao što su naše boce od 18,9 litara. Pogledajte našu infografiku i saznajte što znače kratice koje možete vidjeti na poleđini plastične ambalaže ili deklaracijama.

Boce za vodu - Znate li iz kakve ambalaže pijete vodu? - Blog o vodi - Aquaviva

Boce za vodu od polikarbonata (PC) 

 

Polikarbonati su skupni naziv za iznimno čvrste plastične materijale. Osim za brojne druge namjene, koriste se za: posude za hranu, bočice za djecu, povratne boce za vodu i mlijeko, kuhinjsko posuđe, cijevi...  Od ovog se materijala izrađuju naše boce zapremine od 18,9 litara.

 

Poliamid 

 

Poliamid je naziv za skupinu sličnih polimera koje karakteriziraju dobra mehanička i kemijska svojstva. Najviše se koriste za ambalažu za hranu te za višeslojnu ambalažu za čiju sintezu se koristi anilin -  kancerogen, alergen i iritans za čovjeka.

 

Boce za vodu od polietilen-tereftalata (PET) 

 

Do pojave plastike, vodu i ostala pića najviše smo pili iz staklenih čaša i posuda, što je i najzdravija varijanta, no budući da je staklo tako krhko i lomljivo, a sve više vremena provodimo izvan kuće, osobito za lijepog vremena, staklena ambalaža nespretna je za nošenje i mnogo teža od plastike. Zato je PET plastika odlična zamjena za staklenu ambalažu jer je jako čvrsta, stabilna te otporna na visoke temperature. Uglavnom se koristi za:

 • povratne boce za vodu, mineralnu vodu, obične i gazirane sokove
 • pribor za jelo
 • pakiranja prehrambenih i farmaceutskih proizvoda
 • cipele
 • tekstil

 

PET je svakako jedan od najizdržljivijih materijala. Rijetko reagira s drugim molekulama pa je zato pogodan za čuvanje zagrijane hrane i tekućina. Ali, uvijek ima taj jedan ali... Da bismo dobili PET, potrebne su nam  naftne sirovine u više kemijskih postupaka. Problem nastaje kad pojedine slobodne molekule zaostanu u gotovom proizvodu te migriraju u hranu. Znanstvenici kažu da se to iznimno rijetko događa te da se nijedna od tih molekula nije pokazala kao endokrini disruptor.

 

Što plastiku čini štetnom po zdravlje? 

 

Slobodni spojevi (monomeri) u plastičnim polimerima otpuštaju se iz ambalaže te potom šire u hranu, piće i medicinske otopine, ali znaju direktno ući i u krv iz plastičnih vrećica koje se koriste za infuzije ili pohranjivanje krvi. Znanost je otkrila da ti spojevi znaju djelovati:

 • kao endokrini disruptori
 • na rad mnogih hormona
 • na procese u ljudskom tijelu.

 

Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za sigurnost hrane provode kontinuirana istraživanja o sigurnosti plastike i maksimalnim dopuštenim koncentracijama određenih spojeva u njoj. Nažalost, još uvijek ne znamo kakav je dugoročni utjecaj iznimno niskih doza različitih spojeva iz plastike na ljudski organizam.

 

Nažalost, još uvijek ne znamo kakav je dugoročni utjecaj iznimno niskih doza različitih spojeva iz plastike na ljudski organizam.

 

Boce za vodu - Znate li iz kakve ambalaže pijete vodu? - Blog o vodi - Aquaviva

 

Što je bisfenol A? 

 

To je građevna molekula u sintezi polikarbonatnih tipova plastike. Vrlo često koristi se kao dodatak plastikama koje ona ne izgrađuje, primjerice PVC. I već davne 1936. godine opisan je kao spoj koji posjeduje estrogenska svojstva. Znate li da se boce za vodu, spremnici za hranu te premazi za unutarnje dijelove limenki izrađuju masovno od polikarbonatnih i polivinilkloridnih vrsta plastike? Tijekom sinteze može doći do oslobađanja tj. zaostajanja nekih monomera bisfenola A, pa se iz ambalaže ispuštaju u hranu ili piće.

 

Aquaviva bočice za vodu od 0,5l i 0,75l ne sadrže bisfenol A.

 

Što plastiku čini štetnom za okoliš? 

Dovoljno je reći da se plastika, naročito ona visoke gustoće, nikako ili gotovo nikako ne može razgraditi i da zbog toga trajno zagađuje okoliš na brojnim legalnim i ilegalnim odlagalištima otpada ili bačena na dnu potoka, rijeka, jezera, mora i oceana.

 

Recikliranjem smanjujemo otpad, ali tijekom prerade nastaju plastične mikročestice koje dopiru u zrak, vodu i tlo. Zagađujući mora i oceane, predstavljaju ogroman problem jer ih morske životinje i ptice zabunom mogu pojesti, što sve češće imamo priliku vidjeti u medijima.

 

Jedan od načina trajne razgradnje plastike jest spaljivanje, no ono je također jako štetno (osobito spaljivanje polivinilklorida, polietilena i polipropilena) zbog oslobađanja kancerogenih:

 • furana
 • organohalogena

 

Pridonosi učinku staklenika djelujući toksično na žive organizme.

 

Zbog osviještenosti šire javnosti i sve većeg angažmana eko udruga i organizacija diljem svijeta, koje dižu glas zbog toksičnosti plastike za ljudski organizam i štetnosti za okoliš, danas se većina industrija trudi reducirati proizvodnju plastičnih predmeta te proizvoditi zdravstveno ispravniju plastiku, osobito onu koja se koristi za hranu, boce za vodu, sokove i druga pića.

 

Boce za vodu - Znate li iz kakve ambalaže pijete vodu? - Blog o vodi - Aquaviva

 

Greenpeace - Savjet za boce za vodu 

 

Ekološka organizacija Greenpeace savjetuje kako možemo smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu:

 • Prestanite koristiti jednokratne plastične vrećice. Umjesto njih koristite platnene.
 • Prestanite koristiti slamke i jednokratni pribor za jelo.
 • Kupujte voće i povrće u rinfuzi, bez suvišnih plastičnih pakiranja.
 • Nemojte koristiti šminku koja sadrži plastične mikročestice (poput nekih pilinga).
 • Nosite kavu od kuće u višekratnoj šalici i smanjite kupnju kave u plastičnim šalicama.
 • Ako možete, kupite četkicu za zube i štapiće za uši koji nisu napravljeni od plastičnih materijala. 
 • Kupite višekratnu bocu za vodu bez bisfenola A.

 

P.S. Mi vam preporučujemo Aquaviva boce za vodu!

 

Više je razloga:

 • mislimo na vaše zdravlje - ne koristimo bisfenol A (BPA), nego kvalitetan materijal TRITAN ™ kopoliestar (BPA-Free) za proizvodnju boca za vodu
 • čuvamo okoliš - naše su bočice višekratne, namijenjene za dugotrajno korištenje te se mogu reciklirati
 • voda ne poprima okus ni miris plastike jer se kvaliteta vode ne mijenja
 • nudimo boce različitih veličina - 0,5l; 0,75l; 1l
 • mogu se prati u stroju za pranje posuđa
 • otporne su na toplinu
 • pristaju u svaki držač za bočice
 • čvrste su i izdržljive - kvalitetnije izvedbe od standardnih bočica 
 • namijenjene su malima i velikima - školskoj djeci, rekreativcima, sportašima, na putovanju, u prirodi...

 

Aquaviva bočice za vodu od 0,5l i 0,75l ne sadrže bisfenol A.

 

 

 

 

 

 

 

Povratak na vrh